Therapievormen en referenties

 

Widdershins is een langlopende, innovatieve praktijk. Uiteenlopende oude en nieuwe, bewezen effectieve behandelingen uit diverse invalshoeken worden aangeboden waarbij u uitgedaagd wordt zelf aan de slag te gaan. Het gaat immers om u, niet om mij. Het therapieproces kan pijnlijk zijn en soms  langer duren dan u had verwacht, het kan zijn dat het verstandig is dat u voor verdere verdieping naar de SGGZ gaat. Maar meestal duurt een behandeling korter dan gedacht en lachen mensen vaker bij mij dan dat ze huilen, ook al lijkt het daar bij de aanmelding niet op. Het is niet per se de bedoeling dat u volledig klachtenvrij bent als u de deur van Widdershins definitief achter u dicht trekt. Zodra u zich op het goede pad naar een optimale psychische gezondheid bevindt heeft u mij niet meer nodig. Daar streven we naar en dat is het moment om de behandeling te beëindigen. Mocht u nazorg nodig hebben, dan kunt u bij mij terecht.

 

Bij Widdershins toegepaste therapieën en technieken op alfabetische volgorde:

De Paden Op.....

Deze aanpak brengt mensen in contact met en moedigt mensen aan om te leren van hun dierlijke en menselijke brein, de natuur, de sociale omgeving en lessen geleerd van de voorouders. Het bijbehorende boek is nog volop in ontwikkeling.

Alleen al het kijken naar een landschap is voor veel mensen  ontspannend.

 

 

Als onderdeel van De Paden Op... is in juni 2017  De verdwaalde vrouw gepubliceerd. Inmiddels wordt het boek alleen als luisterboek gedistribueerd. Zie hiervoor: https://audiobookfactory.nl/audioboek-distributie/        

Samenvatting: Het tijdloze reis verhaal van Anneke, een diep bedroefde vrouw die ondanks alle geboden hulp tot haar schrik middenin Chronische Stress terecht komt. Daar aan gekomen stort ze in en laat zich volledig gaan waarna ze in staat blijkt de op maat gesneden hulp die haar uit onwelkome hoek bereikt  tot zich te nemen. Ze voelt zich als herboren en kan weer dansen, lachen, genieten. Maar ze is nog niet in staat om aan een nieuw leven te beginnen. Daarvoor zal ze herenigd moeten worden met degene die ze doelbewust had verstoten. 

www.margreetbijkerk.com

Inmiddels is op verzoek van een aantal lezers een spin-off  van De verdwaalde vrouw in de maak. Op verzoek van collega's in het buitenland wordt ben ik bezig met een Engelse en Duitse vertaling.

Neurofeedback

Neurofeedback is een trainingsmethode voor de hersenen. Door middel van positieve, auditieve en visuele feedback op de hersenactiviteit kan het brein leren om gewenste activiteit toe te passen. 

Over Neurofeedback kunt u hier meer informatie vinden.

Ontspanningstechnieken

Ontspanningsoefeningen, technieken uit de biofeedback en hypnose kunnen bijdragen tot een diepe ontspanning, een verruimd bewustzijn en cycli van gedragingen door breken. Iemand die ontspannen is, voelt zich prettiger, heeft meer energie, is zelfbewuster en kan zich vaak beter ontplooien.

Paradoxale therapie

Soms kan iemand, om wat voor reden dan ook, moeite hebben om advies van een hulpverlener aan te nemen. Bij deze vorm van therapie kan de psycholoog het gedrag van de cliënt bijvoorbeeld aan hem/haar zelf voor schrijven.  De adviezen leiden dan in eerste instantie mogelijk tot (schijnbare) versterking van het ongewenste patroon, uiteindelijk vindt gedragsverandering plaats omdat mensen zichzelf en/of de omgeving op een andere wijze leren waarnemen en beoordelen.

Provocatieve therapie

Soms zit iemand zichzelf in de weg terwijl hij dit niet door heeft. Zonder de cliënt belachelijk te maken wordt diens gedrag bij deze therapievorm op een speelse wijze onder de loep genomen. Hij krijgt als het ware een spiegel voor gehouden en leert om zichzelf te lachen zonder zichzelf stom of belachelijk te vinden. Als je kunt lachen om jezelf, lacht het leven jou toe, zelfs als het even niet mee zit.

Psychomotorische oefeningen

Deze eenvoudige oefeningen die een positieve invloed hebben op cognitieve, emotionele en lichamelijke processen hoeven slechts enige seconden tot minuten toegepast te worden en kunnen overal en altijd gedaan worden. Deels zelf door mij ontwikkeld, deels tijdens workshops en seminars geleerd.

Rationeel Emotieve Therapie

Door te leren situaties anders te bekijken, en gedachten op hun "rationaliteit" te testen en om te draaien, veranderen gevoelens en gedragingen en kan iemand uit de neerwaartse spiraal omhoog klimmen.

Technieken uit ACT, CGT en Mindfulness

Technieken uit deze therapievormen worden door mij toegepast al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Sommige hiervan worden al tientallen jaren in de psychologie en in mijn praktijk toegepast.

 Training van de cognitieve vaardigheden; Cogni-Plus

Voor het verbeteren van aandacht, focus en werkgeheugen biedt Widdershins training van deze cognitieve vaardigheden. Een trainingsprogramma dat is ontwikkeld op wetenschappelijke basis.

Over CogniPlus kunt u hier meer informatie vinden.

          Maar bovenal:

Uit wetenschappelijk onderzoek is allang gebleken dat de therapierichting er niet toe doet, maar dat het gaat om de chemie tussen therapeut en cliënt. Bij Widdershins geldt dat wederzijds respect en vertrouwen tussen  cliënt en mij noodzakelijk zijn om het therapeutisch proces positief te laten verlopen. Daarnaast  is het van het allergrootste belang dat de cliënt niet alleen bereid is om te leren zichzelf serieus te nemen en niet die vervelende klachten. Zich hier voor 100% voor in blijft zetten en ook eens om zichzelf durft te lachen.

 

Als u het leven bekijkt vanuit uw eigen perspectief en hier naar handelt geeft u iemand anders de kans de humor er van in te zien.

 

Referenties van enige ex-cliënten

Enige ex-cliënten zijn bereid geweest om een referentie te schrijven naar aanleiding van de diagnostiek en behandeling bij Widdershins.

Johan, 36 (ADHD, NAH ten gevolge van een trauma, angstaanvallen) - 5/5,  'Margreet  legt alles goed en rustig uit. De combinatie van gesprekken met  Neurofeedback waren een verademing  en hebben mij voor een groot deel van mijn klachten af geholpen.'

 Coco, 49 (Depressie)  - 5/5,   'Margreet straalt een bepaalde rust uit. Ze is een ongelooflijk kundige vrouw en daardoor een fantastische psycholoog.'

Ans, 59 (Somatopsychologische klachten) - 5/5,   'Margreet is zeer deskundig,  met weinig omhaal doorgrondt ze de zaken en pakt ze op de juiste wijze aan. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden gaat bij haar zeker niet op.'

Linda, 39 (ADHD) - 4/5,  'In mijn zoektocht om te snappen waarom ik ben wie ik ben en doe wat ik doe, heeft Margreet mij laten begrijpen hoe het in mijn brein werkt en wat daar de oorzaak van is. Hiermee zijn we aan de slag gegaan om de ontstane klachten te verminderen waardoor ik me nu een stuk zelfverzekerder, relaxter, minder vermoeid voel en weer veel meer plezier heb!'

Wil, 43 (ADD), 5/5,  'Ik ben blij dat ik neuro-feedback heb ontdekt. De balans in mijn hoofd en daarmee in mijn leven is weer helemaal terug!'