Therapievormen en referenties

 

Widdershins is een langlopende, innovatieve praktijk. Uiteenlopende oude en nieuwe, bewezen effectieve behandelingen uit diverse invalshoeken worden aangeboden waarbij u uitgedaagd wordt zelf aan de slag te gaan. Het gaat immers om u. Het therapieproces kan pijnlijk zijn en soms  langer duren dan u had verwacht, het kan zijn dat het verstandig is dat u voor verdere verdieping naar de SGGZ gaat. Maar meestal lachen mensen vaker bij mij dan dat ze huilen, ook al lijkt het daar bij de aanmelding niet op. Het is niet de bedoeling dat cliënten helemaal klachtenvrij zijn als ze definitief de deur van Widdershins achter zich dicht trekken. U bevindt zich op het goede pad naar een optimale psychische gezondheid als u zelf uw klachten kunt doen verminderen of voorkomen. Daar streven we naar en dat is het moment om de behandeling te beëindigen. 

 

Bij Widdershins toegepaste therapieën en technieken op alfabetische volgorde:

De Paden Op.....

Deze aanpak brengt mensen in contact met en moedigt mensen aan om te leren van hun dierlijke en menselijke brein, de natuur, de sociale omgeving en lessen geleerd van de voorouders. Het bijbehorende boek is nog volop in ontwikkeling.

Alleen al het kijken naar een landschap is voor veel mensen  ontspannend.

 

 

Als onderdeel van De Paden Op... is in juni 2017  De verdwaalde vrouw gepubliceerd:       

Samenvatting: Het tijdloze reis verhaal van Anneke, een diep bedroefde vrouw die ondanks alle geboden hulp tot haar schrik middenin Chronische Stress terecht komt. Daar aan gekomen stort ze in en laat zich volledig gaan waarna ze in staat blijkt de op maat gesneden hulp die haar uit onwelkome hoek bereikt  tot zich te nemen. Ze voelt zich als herboren en kan weer dansen, lachen, genieten. Maar ze is nog niet in staat om aan een nieuw leven te beginnen. Daarvoor zal ze herenigd moeten worden met degene die ze doelbewust had verstoten.  

Uitgeverij: Lecturium.                                                                                                                       

92 pagina's.

€  15,95

www.margreetbijkerk.com

Inmiddels is op verzoek van een aantal lezers een spin-off  van De verdwaalde vrouw in de maak die als alles mee zit in de loop van2018 zal verschijnen.Op verzoek van collega's wordt De verdwaalde vrouw in het Engels en Duits vertaald.

Neurofeedback

Neurofeedback is een trainingsmethode voor de hersenen. Door middel van positieve, auditieve en visuele feedback op de hersenactiviteit kan het brein leren om gewenste activiteit toe te passen. 

Over Neurofeedback kunt u hier meer informatie vinden.

Ontspanningstechnieken

Ontspanningsoefeningen, technieken uit de biofeedback en hypnose kunnen bijdragen tot een diepe ontspanning, een verruimd bewustzijn en cycli van gedragingen door breken. Iemand die ontspannen is, voelt zich prettiger, heeft meer energie, is zelfbewuster en kan zich vaak beter ontplooien.

Paradoxale therapie

Soms kan iemand, om wat voor reden dan ook, moeite hebben om advies van een hulpverlener aan te nemen. Bij deze vorm van therapie kan de psycholoog het gedrag van de cliënt bijvoorbeeld aan hem/haar zelf voor schrijven.  De adviezen leiden dan in eerste instantie mogelijk tot (schijnbare) versterking van het ongewenste patroon, uiteindelijk vindt gedragsverandering plaats omdat mensen zichzelf en/of de omgeving op een andere wijze leren waarnemen en beoordelen.

Provocatieve therapie

Soms zit iemand zichzelf in de weg terwijl hij dit niet door heeft. Zonder de cliënt belachelijk te maken wordt diens gedrag bij deze therapievorm op een speelse wijze onder de loep genomen. Hij krijgt als het ware een spiegel voor gehouden en leert om zichzelf te lachen zonder zichzelf stom of belachelijk te vinden. Als je kunt lachen om jezelf, lacht het leven jou toe, zelfs als het even niet mee zit.

Psychomotorische oefeningen

Deze eenvoudige oefeningen die een positieve invloed hebben op cognitieve, emotionele en lichamelijke processen hoeven slechts enige seconden tot minuten toegepast te worden en kunnen overal en altijd gedaan worden. Deels zelf door mij ontwikkeld, deels tijdens workshops en seminars geleerd.

Rationeel Emotieve Therapie

Door te leren situaties anders te bekijken, en gedachten op hun "rationaliteit" te testen en om te draaien, veranderen gevoelens en gedragingen en kan iemand uit de neerwaartse spiraal omhoog klimmen.

Technieken uit ACT, CGT en Mindfulness

Technieken uit deze therapievormen worden door mij toegepast al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Sommige hiervan worden al tientallen jaren in de psychologie en in mijn praktijk toegepast.

 Training van de cognitieve vaardigheden; Cogni-Plus

Voor het verbeteren van aandacht, focus en werkgeheugen biedt Widdershins training van deze cognitieve vaardigheden. Een trainingsprogramma dat is ontwikkeld op wetenschappelijke basis.

Over CogniPlus kunt u hier meer informatie vinden.

          Maar bovenal:

Uit wetenschappelijk onderzoek is allang gebleken dat de therapierichting er niet toe doet, maar dat het gaat om de chemie tussen therapeut en cliënt. Bij Widdershins geldt dat wederzijds respect en vertrouwen tussen  cliënt en mij noodzakelijk zijn om het therapeutisch proces positief te laten verlopen. Daarnaast  is het van het allergrootste belang dat de cliënt niet alleen bereid is om te leren zichzelf serieus te nemen, maar zich hier voor 100% voor in blijft zetten.

 

Als u het leven bekijkt vanuit uw eigen perspectief en hier vervolgens naar handelt krijgt een ander van u de kans de humor hier van in te zien.

 

Referenties van enige ex-cliënten

Van diverse kanten wordt mij met enige regelmaat gevraagd of ik ervaring heb met bepaalde problematieken en of  een bepaalde behandeling echt wel werkt. Enige ex-cliënten zijn bereid geweest om een referentie te schrijven en op deze manier de vragen te beantwoorden.

 

Beste Margreet,                                                 

Het is heel fijn om te kunnen melden dat het nog steeds heel goed met mij gaat sinds we besloten dat de neurofeedbackbehandeling gestopt kon worden al weer een paar jaar geleden. Toen ik contact met je zocht ging het met mij helemaal niet goed. 2 keer per week een migraine aanval van meerdere dagen sloopten mij en maakten me depressief. Een neuroloog schreef verschillende medicijnen voor maar helaas vertoonden die vreemde bijwerkingen bij mij waarna de neuroloog vond dat ik moest kiezen of delen. Dat was de laatste zet om naar jou te gaan om hulp. (wij kennen elkaar al langer en je kon goed vertellen over neurofeedback). Je was er duidelijk over dat neurofeedback bij een aantal dingen al bewezen is maar dat de werking bij migraine niet altijd zeker is omdat er verschillende redenen kunnen zijn voor migraine. Omdat ik het al meer dan 20 jaar langzaam aan steeds erger had gaf je duidelijk aan dat er waarschijnlijk veel behandelingen nodig waren. Hoe blij waren we beiden dat er al snel klachten veranderden. Ik kon beter recht knippen, ging beter zien, kreeg daarna ook minder aanvallen en hield autorijden veel beter vol. Werd ontspannener, minder gestresst en ging zelfs sneller praten en denken. Hoewel ik af en toe merk dat het iets minder gaat zijn er steeds minder aanvallen gekomen waardoor mijn gehele functioneren thuis en op het werk geweldig verbeterd zijn. Dat zouden meer mensen moeten weten, dat neurofeedback echt bijzonder is en niet naar om te ondergaan als je je ziek voelt. Heel veel succes verder met je werk. Dat het bekendheid mag krijgen voor meer mensen. Ik vertel het aan iedereen die het horen wil.

Hartelijke groeten,

Lia

 

Het is fijn dat ik door Margreet weer op een positieve manier in het leven kan staan. Kan genieten van kleine dingen.

Bram

 

Margreet Bijkerk beheerst het vak.

Ik was nog geen kwartier bij haar binnen toen haar duidelijk was waar bij mij de zaak vast liep

Andere hulpverleners hebben dit nooit gezien.

Sinds die sessie weet ik hoe ik met mijn problemen moet omgaan en hoe ik nijpende kwesties kan en moet aanpakken.

Hendrik

 

Beste Margreet,

- Na een paar gesprekken met je fietste ik naar huis en ik kon toen weer genieten van het mooie weer, de blauwe lucht en ik hoorde vogeltjes, alles was zo mooi, prachtig. Ik dacht toen: wat is het leven toch mooi!

- Dankzij jouw hulp heb ik nu een baan, ik probeer meer naar mijzelf te luisteren in plaats om voor iedereen altijd paraat te staan.

- De gesprekken met je heb ik altijd fijn gevonden, ik had (en ik heb) zo'n gevoel dat ik je kan vertrouwen.

Heel erg bedankt! Je hebt mijn leven veranderd! Ik adviseer mensen contact met je op te nemen, indien ze geen uitzicht in hun leven meer hebben.

Bedankt!

Victoria

 

Door de Cogniplus en neurofeedback therapie ben ik anders naar mijn gezin gaan kijken en is er voor mij qua werk een weg open komen te liggen die voorheen voor mij niet denkbaar was. Ook de gesprekken die in combinatie plaats vinden met de Neurofeedback waren een verademing en zeer leerzaam. Mevrouw Bijkerk is een rustige, ruimdenkende energieke vrouw waar ik veel van heb geleerd.

Mark