Iets heel anders

De laatste jaren lijken de therapieën als paddenstoelen uit de grond te schieten. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer en gaan soms van de ene naar de andere hulpverlener in de hoop van hun klachten bevrijd te worden. Omdat allang bewezen is dat het er niet toe doet welke therapie u ondergaat, maar of  therapie en behandelaar bij u passen ben ik in mijn vrije tijd aan de slag  gegaan met het ontwerpen van een andere aanpak - geen therapie - gebaseerd op oude wijsheden en nieuwe inzichten in de vorm van een reisgids met daarbij een verhalenbundel.

Als voorproefje is De verdwaalde vrouw in 2017 gepubliceerd. Dit boek is te koop bij uitgeverij Lecturium en bij uw eigen (online) boekhandel. Voor meer informatie verwijs ik naar: www.margreetbijkerk.com 

 

De Paden Op... 

Door de extra administratieve werkzaamheden  ten gevolge van de verhoging van de regeldruk de laatste jaren ligt de reisgids met verhalenbundel: De Paden Op... jammer genoeg al meer dan een jaar in de spreekwoordelijke koelkast. De aanpak wordt wel in de praktijk gebruikt.

Over het verdere verloop hoop ik u najaar 2018 verder te kunnen informeren. De gids is bedoeld voor  iedereen en kan thuis, onderweg, school en op de werkvloer geraadpleegd worden.

 

Ervaring en drijfveren

Als Eerstelijnspsycholoog, Neurofeedbackpsycholoog en GZ-psycholoog heb ik ruime ervaring opgedaan met de behandeling van cliënten uit de Eerstelijns en Tweedelijns Geestelijke Gezondheidszorg. Door veranderingen in het GGZ-stelsel behandel ik de laatste jaren voornamelijk cliënten die volgens de regels thuis horen in de BasisGGZ. U bent ook zonder verwijzing welkom bij Widdershins, u betaalt dan zelf, en hoeft  uw eigen risico niet eerst op te maken.

Na enige jaren ervaring op gedaan te hebben als ervaringsdeskundige met NAH en opgeleid te zijn door ervaren Nederlandse en buitenlandse docenten (o.a. een EEG-technician, klinisch psychologen, biopsychologen en neurofysiologen) ben ik in 2005  Neurofeedback aan gaan bieden in mijn praktijk.

Het roer moest om  toen we in 2008 met een economische crisis werden geconfronteerd. In datzelfde jaar heb ik  voor een andere praktijknaam gekozen. Het wiel staat nog lang niet stil en blijft draaien zolang Widdershins bestaat.

Sinds 2009  bestaat bij Widdershins de mogelijkheid tot het volgen van (thuis)training van de cognitieve vaardigheden (Cogni-Plus).

De snelle veranderingen in de maatschappij de laatste jaren, het 'moeten' denken in diagnoses en protocollen, de bureaucratisering waar aan geen eind schijnt te mogen komen en de opgevoerde regeldruk maakten het werk als psycholoog met mijn zorgvisie en drijfveren bijkans onmogelijk. Geleidelijk heb ik de laatste jaren mijn denk- en werkwijze omgebogen, daarbij de verander(en)de wet- en regelgeving van de NZa en zorgverzekeraars in acht nemend.

Wat zo gewoon was toen ik in 1987 begon pas ik nog steeds toe: naast een cliënt staan, cliënt en klacht serieus nemen, alleen behandelen waar nodig, in andere gevallen een stukje mee lopen zonder grenzen te over schrijden of ongevraagde adviezen te geven. Het is altijd de bedoeling dat de cliënt zelf ook aan de slag gaat, na denkt, de levensstijl of communicatie naar anderen verandert. Maar bovenal zichzelf (weer) leert vertrouwen en serieus nemen, en zonder klachten een psychologisch gezond leven aan durft.

 

.Bij Widdershins is elkaar recht in de ogen durven kijken cruciaal.